Британската империя, в периода 1775 – 1783 г., започва Войната за независимост

...
Британската империя, в периода 1775 – 1783 г., започва Войната за независимост
Коментари Харесай

Империализмът, войната и новото време

Британската империя, в интервала 1775 – 1783 година, стартира Войната за самостоятелност на Съединени американски щати. Американците афишират политиката на британския парламент за нарушаваща правата им на английски жители в 13-те британски колонии на територия на Северна Америка . Сраженията стартират като въоръжени конфликти сред войската на Кралство Англия и самоорганизирали се заселници и приключват като война сред американския и европейския континент, с следващо основаване на новата страна - Съединени американски щати .  

По време на Втората международна война, Англия, компенсирайки необятно получаваната финансова и военно-техническа възмездна помощ и след настойчивите претенции от американска страна, стартира да преотстъпва колониите си на Съединениете щати – на първо време тези в Латинска Америка и Караибския басейн, а по-късно и по тихоокеанското крайбрежие на Азия. Така Съединени американски щати стават най-младата колониална империя , влагайки ново наличие на понятието империализъм – цялостен експорт на финансов капитал , основаване и отбрана на великански транснационални компании , колониални доктрини, гарантиращи ползите на метрополията в другите елементи на света, поддържане на стотици военни бази, реализиране на военни интервенции и интервенции , назначение на марионетни държавни управления с цел да се стигне след успеха им в Студената война до световното покоряване на целия свят и вдишване ролята на международен стражар и едноличен хегемон.

Ето един образец от историята, по какъв начин този развой се осъществя на пракитика. По молба на Чърчил , през февруари 1943 година, президентът на Съединени американски щати Рузвелт приема във Вашингтон английския външен министър сър Антъни Идън с цел да проведат договаряния по въпросите на бъдещето на света след войната . Обсъжда се основаването на Комитет, който да има право на несъгласие в бъдещата международна интернационална организация, като Съединени американски щати упорстват в него да влезе Китай. Чърчил дава указания на Идън, пророкувайки: " Естествено Китай ще бъде употребен като правилен глас в интерес на Съединени американски щати при техните опити да унищожават Британската империя ". В беседата си с Идън, Рузвелт споделя: " В Южна Корея може да се сътвори мощна база, благодарение на която Съединени американски щати и Китай могат да обезпечат мира в западната част на Тихия океан. При всеки сериозен спор с Русия, Китай без подозрение ще бъде на наша страна ". Отбелязваме, че става дума за договаряния сред страни, които в този исторически миг са съдружници в най-жестоката международна война.

На 13 април 1943 година на съвещание на британския кабинет Идън декларира: " Съединените щати преглеждат Китай като вероятен контраст на Русия в Далечния изток ". Идън е изумен от лекотата с която Рузвелт взема решение ориста на цели нации . " Него не го впечатляват старите горди страни и с едно драскане на перото е подготвен да прекрои международната политическа карта. Рузвелт работи с лекост, като че ли размества " кутии ", цялостни с експлоазиви, без да е наясно, каква мощ и мощност се освобождава при тяхното експлоадиране! ". Така е и в Ялта, по този начин и при срещите на Сталин с Чърчил в Москва при определянето на сферите на въздействие в Източна Европа.

Така великите сили-империи считат за обикновено да вземат решение съдбините на света!

Целите на всяка страна се дефинират от настоящата власт . И с цел да разберем дилемите и тактиката на всяка съответна международна мощ през днешния ден, би трябвало да си изясним природата на тази власт при всеки международен състезател.

Властта в Съединени американски щати през днешния ден принадлежи на олигархичните кланове , подчинили и политическите, и идеологическите и силовите структури на страната. Целите на олигархията в Съединени американски щати във връзка с останалия свят е същата, каквато е и по отношенвие на самата страна – да ѝ бъдат подчинени всички идеологически, политическип и силови структури , което на процедура значи изземване на суверинитета на страните и в вероятност основаване на единна квази-държава: United States of the World.

Властта в Британия принадлежи на родовата аристокрация . Британската империя в предишното, а и в този момент е световен състезател . Геополитическата цел на Англия е световно културно и езиково, естетическо, юридическо,. идеологическо, осведомително и прочие доминиране и превръщането на Англия в Global Great Britain .

Китай е най-младия геополитически състезател. Практически подобен той става едвам в сегашния век. Властта в КНР принадлежи на чиновничеството . Без да е закон, по този начин образувана, държавната власт не се предава по завещание, само че на процедура тя не излиза от един избран кръг богоизбрани управленци-партийци . Заявената цел на Поднебесната е всеобщ подем , каквато цел Китай предлага и на всички нации по света.

Русия е в геополитиката от епохи. Не инцидентно, когато се приказва за " Голяма игра " се има поради историческото противоборство сред две империи, съветската и английската, само че съпроводено с пренебрежително и покровителствено отношение на по-стария родственик - английската корона. Определението на кого принадлежи властта в Русия е прекомерно условно и нееднозначно. Наследствената аристокрация много брутално бе отстранена през 1917 година. Чиновничество, било то партийно или " демократично ", оставено без централизиран корав и непоколебим надзор, бързо се трансформира в олигархиа - партийно-номенклатурна или престъпна . Според някои проучвания, след убийството на Берия и свалянето на Хрущов, действителната власт в Русия от функционерите на Комунистическа партия на Съветския съюз е минала или преотстъпена на закрита неофициална група , ръководеща на първо място работата на специфичните служби, която би могло да се назова нова съветска аристокрация. След унгарските събития от 1956 година, висшите комунистически " сановници " вземат решение да търсят конвергенция със Запада , само че заради неверни управнически решения, тази конвергенция се реализира, само че под диктовката и съгласно вижданията на Съединени американски щати. И когато Съюз на съветските социалистически републики губи основната си роля в геополитиката , тогава същите тези играчи от неофициалната група вършат правилния извод, че Съединени американски щати ще се опитат да обхванат целия свят, само че ще се " задавят " и неизбежно ще последва приземяването им, което ще е единствено въпрос на време. Целта на РФ, след поемането на властта от Владимир Путин е създаване на подобен международен ред, който да се основава на тъждество и правдивост, реализирани без война . Тези идеали са изстрадани от съветския народ, заради което те са общоприети и всецяло подкрепяни.

Основният инструмент за водене на геополитическата игра на Съединени американски щати е корупцията. Подкупват се всички и на всички места! Компроматът е гаранция за осъществяване на всяка сложена задача. Това е естествено,защото безконтролното отпечатване на необеспечени долари, които са и международна аварийна валута, дава неограничени благоприятни условия в това отношение. В същото време Съединени американски щати водят военните си дейности посредством тотално заличаване и оскърбление на съперника, без угризения и задръжки. Понеже това не е продуктивно, работейки със мощни съперници, каквато е Русия, то Съединени американски щати няма да водят огромна война с РФ. Те нямат и световна тактика , работят ситуативно, защитавайки моментния интерес на ръководеща партия и нямат навика да възнамеряват дейностите си за повече от 10 години. Ако е преференциално за американския бизнес и за печеленето на електорат, то тогава влизат в пердах без закъснение и взаимни отстъпки! Методите им са обикновени и примитивни - промиване на мозъци, обещания за персонален триумф и печелби, повсеместна реклама, че да се пазари е огромно наслаждение, натрапчиви съблазни за всевъзможен жанр развлечения, в това число и полови перверзии, цялостна, неолиберална разпасаност . Елементарно, бездуховно, егоистично и церемониал на ниските пристрастености, само че работи безотказно!

Основните способи в геополитическата игра на Англия са церемониалия етикет , шоуто и подмолните игри . Методът при воденето на бойни дейности са терора и специфичните интервенции, като задачата е благосъстоянията на света да се стичат в лондонското сити . За разлика от американците, англичаните имат тактика , възнамеряват за десетилетия напред , а по-късно епохи не разкриват информацията за специфичните си интервенции. Силен, интелигентен и подъл състезател! Слабостта му е неналичието на принадлежности и привички за водене на огромни войни . Днешната политическа класа на Англия няма с какво и с кой да води война, заради което употребява " пушечно месо ",като в Украйна,умело заставяйки другите, в това число и Съединени американски щати, да заплащат.

Китай няма своя геополитическа история и за употребявани независимо и прилагани в геополитиката способи може единствено да се гадае. Налага се усещането, че Китай не желае и не може да води война .На актуалния стадий КНР търси разнообразни стопански въздействия, хрумвания и доктрини за въздействие , опирайки, се на голямата маса китайци, живеещи зад граница. Другите мощни геополитически играчи, виждайки тази неопитност на Китай за присъединяване в " Голямата игра ", търсят всевъзможни способи с цел да го привлекат на своя страна . Но по всичко наподобява, че настоящето китайско управление възприема като най-правилно и преференциално за страната си взаимоотношение, превръщащото се и в единодушие, сред Китай и Русия.

Няма съображение да се допуска, че методите на провежданата от Русия геополитика са двулични и подмолни. Праволинейността в дейностите на президента Путин , изключително след сигналните " червени лампи " в политиката на Украйна и Грузия, осъществена от проамериканските президенти Ющенко и Саакашвили след 2004 година, не предстои на подозрение . Руските заключения, правила и подходи в геополитиката бяха аргументирани в речта на Путин пред Мюнхенската конференция от 2007 година. Основният способ за присъединяване в международната политика сред страните се основава на правилата на справедливостта и уважението сред страните, осъществени, по възможвост, без войни. Русия и Съюз на съветските социалистически републики са побеждавали в огромни войни, макар че не инцидентно бяха изоставяни сами да се оправят с големите провокации. Този исторически опит е от извънредно значение при воденето на геополитическата игра, още повече с съперници,които от епохи мечтаят за раздробяването на голямата ѝ територия на дребни държавици. Поради тази причина Русия организира специфични военни и невоенни интервенции, чиято цел е изтощение, принуждаване към мир или последователно заличаване на всеки, дори надминаващ я по разнообразни индикатори съперник. Следвоенна Русия възнамерява политиката си за десетилетия напред, като управническите триумфи или неуспехи през тези стадии, в множеството случай, са разследване за обичайното за Съюз на съветските социалистически републики и РФ продължителното престояване на дадена персона отпред на страната . Слаб миг в държавното ръководство са интервалите при промяна на мощен началник, постигнал напредък на голямата страна, само че не подготвил собствен заместител .Тогава стартира битка за власт и междуособици, завършваща с рецесия, разпад и духовна деградация. Очакваната промяна на поколенията и властта в Русия, евентуално, ще е през 2030-2035 година, когато ще изтекат пълномощията на настоящия президент Путин.

И по този начин, с началото на специфичната военна интервенция в Украйна, почнала след отхвърли на груповия Запад,начело със Съединени американски щати да дадат гаранции на РФ за нейната нацианална сигурност, човечеството се оказа на границата на Трета международна война. По-голям изобличаващ и дискредитиращ факт за същинското лице на ръководителите на страните от НАТО, Европейски Съюз и на Съединени американски щати като съществени, способени и морални сътрудници в интернационалните връзки не може да има след признанието на президента Оланд, на канцлера Меркел и на президента Порошенко,че в течение на осем години, макар подписаните от тях документи, нахално и безочливо са лъгали света и личните си нации , че желаят и търсят постигането на мир за подложените на безчовечен бомбандировки и геноцид жители на украинските Донецка и Луганска области от постоянната украинска войска и националистическите батальони.

Светът е разграничен и е в предвоенна обстановка . Един против различен са две двойки геополитически играчи. Срещу Русия с Китай противостоят Глобална Англия дружно със Съединени американски щати. И в двете двойки единият състезател е млад, а другият – войник със стаж. В икономическо,технологично и военно отношение двете двойки са съвсем изравнени, само че по население и територия едната двойка има голямо предимство. Динамиката на протичащите се световни и районни процеси, явно не са в интерес на западния алианс. Колективният Запад отпред със Съединени американски щати се поддържа съвсем единомислещо от военно-политическия НАТО, до момента в който зад Източният дует е политическия блок ШОС, построен върху правилата на свободната съгласуваност и с наклонност на разширение с доста нови и мощни играчи. Целта на Западната формация е да подчини целия свят, до момента в който за Източната - задачата е да се освободи от тази " задушаваща " към този момент над 30 години еднополюсна надмощие. Същественото в тази ситуация е това, че проблемите на Съединени американски щати стават към този момент и проблеми на техните западни и далекоизточни полуколонии, които към този момент не са склонни по този начин еднопосочно да следват своя лидер. Осъзнавайки изцяло тази социална загадка, на Съединени американски щати не им остава нищо друго с изключение на да стартират да усвояват своите полуколонии, и преди всичко Европа .Този развой ще даде известна пролонгация на предизвестения залез на Щатите, след което те фактически ще би трябвало да изоставен международната сцена като независим състезател. От този миг Глабална Британия ще взема решение, какво да прави с т ях. Освен това, по всяка възможност, Британия, продължавайки вековната си борба с Русия, ще търси ново одобряване в Източна Европа и в Близкия Изток, както и присъединяване в делбата на американското завещание.

Колкото и ненадейно да звучи, само че Русия е тази, която дефинира през днешния ден темповете и тактиката в следващото деяние на многоактния международен " театър ". Какви стъпки тя ще предприеме е мъчно да се планува. Времето до президентските избори и в РФ, и в Съединени американски щати непреклонно доближава. Западна Европа се тресе от стачки. Скандалите и гафовете, свързани със здравословното положение на Байдън ще се разрастват, корупционното " цунами " с оръжейните доставки освен ще разголват проблемите на семейство Байдънови в Украйна, само че ще провокират,вероятно, и ипийчмънт на президента. Но най-тежък за Байдън ще бъде удара от загубата на войната в Украйна. След падащите от американските военни самолете афганци , след милиардите долари, изсипани в Украйна, Америка не може, по определение, да остане същата – чака я разпад и слизане от международната сцена.

Днес несъмнено може да се каже,че Русия, Китай и техните съдружници са на вярната страна на историята . Това се знае и в Русия, това се знае и в Китай, знаят го и техните съдружници, само че това го схващат и мислещите хора в тъй наречените " вражески " на РФ страни, които поддържат предстоящите международни промяни с надажда,че те са в името на успеха на положителното, на взаимното почитание, на добросъседството и духовността!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР